Pink v rádiích trumfla všechny vánoční hity, celé albové stupně vítězů patří Viktoru Sheenovi

21.12.2023 18:00 - Josef Martínek | foto: RCA Records

Ani předvánoční čas nezamával s naprostou nadvládou Viktora Sheena nad domácím albovým žebříčkem. Jméno česko-kazašského rappera najdeme na prvním, druhém i třetím místě. V rádiích se do čela vyšvihla Pink se singlem "Runaway". Klasické sváteční hity bodují spíše na digitálních platformách.
Pink - Trustfall
© Sony Music
RÁDIA - Ani Mariah Carey, ani Wham!, ani Ewa Farna. Zmíněná trojice sice s hity "All I Want For Christmas Is You", "Last Christmas" a "Vánoce na míru" podruhé za sebou kraluje žebříčku digitálních singlů, z rádií však před Vánocemi nejčastěji znějí nesváteční písně.

Na svoje čtyři týdny staré vítězství navázala Pink se songem "Runaway". Minule americká zpěvačka top trojku nečekaně opustila a klesla až na osmičku, zdá se však, že to byl ojedinělý výsledek. Jinak se s ní totiž v posledních pěti kolech na stupních vítězů setkáváme pravidelně.

Na paty už jí z dvojky šlape silná vyzyvatelka - Dua Lipa. Její nová taneční vypalovačka "Houdini" se na medailové příčky propracovala už ve svém čtvrtém týdnu, což v našem éteru skutečně není obvyklým jevem.

Tančí se i na bronzovém stupínku. Společnými silami se tam dopracovali berlínští Fast Boy a chorvatsko-německý producent a DJ Topic. Singl "Forget You" boduje v českých rádiích už osmadvacet kol, tedy přes půl roku, do top trojky se ale vyšvihl teprve nyní. Oproti minulému týdnu si polepšil rovnou o pětadvacet míst.

Zmíněná Ewa Farna obsadila s "Vánocemi na míru" bramborový post. Stejně jako loni patří písničce z roku 2017 titul nejhranější vánoční skladby a zároveň vévodí i paralelní hitparádě tuzemských hitů. Do elitní pětice se poprvé podívala Selena Gomez - se "Single Soong" poskočila dokonce o pětatřicet řádků.

O nejúspěšnější novinku se postarala švédská rocková partička Normandie. Song "Blood In The Water", který pojednává "o tom, jak je negativita nakažlivá a jak může lidi přivést do negativních spirál", startuje na čtyřicáté třetí příčce.

Další čerstvé kusy mají na svědomí Conan Gray (46. "Killing Me"), Robin Schulz, Rita Ora a Tiago PZK (51. "I'll Be There"), Ofenbach a Norma Jean Martine (54. "Overdrive"), David Guetta s Kim Petras (56. "When We Were Young"), OneRepublic (66. "Mirage") nebo Fate Magazine a Bára Jánová (75. "Světlo").

Top 10 ČR - rádia:
  1. Pink - Runaway
  2. Dua Lipa - Houdini
  3. Fast Boy feat. Topic - Forget You
  4. Ewa Farna - Vánoce na míru
  5. Selena Gomez - Single Soon
  6. Rea Garvey - Free Like The Ocean
  7. Michael Schulte feat. R3hab - Waterfall
  8. Oliver Tree - One & Only
  9. Marek Ztracený - Stále věřím
  10. Lost Frequencies feat. Bonn - The Feeling


Viktor Sheen - Planeta opic
© Warner Music
ALBA - Minule Michael Bublé třetím místem naznačil, že by se jeho tematická kolekce "Christmas" mohla v předvánočním týdnu klidně ucházet i o nejvyšší příčku, opak se ale stal pravdou. Kanadský zpěvák pár dní před svátky překvapivě ustoupil na číslo pět.

Stupně vítězů odrážejí realitu celého letošního roku - a vlastně i několika předešlých. U mladé generace zůstává naprosto dominantním žánrem rap, a speciálně pak Viktor Sheen. Svou již devětkrát vítěznou desku "Planeta opic" představí interpret s kazašskými kořeny příští rok 7. prosince na koncertě v O2 areně, který se již nyní blíží vyprodání.

Na stříbrném stupínku následuje jeho společný počin s Calinem "ROADTRIP", který ani ve svém pětačtyřicátém kole neskončil mimo medailové pozice. Neuvěřitelná stabilita. A také bronz náleží Sheenovi, tentokrát s předešlou sólovkou "Příběhy a sny" z roku 2021. Ta se v žebříčku vyskytuje už sto pět týdnů!

Čtvrtou příčku si zapisuje Ben Cristovao s titulem "ZVÍŘE". Také plzeňský rodák ohlásil svůj (další) velký koncert - po třech vyprodaných O2 arenách se v červnu 2025 představí na stadionu v Edenu.

Na sváteční atmosféru se můžete naladit s novinkou na osmnáctém řádku. Ačkoliv kompilace "Jakub Jan Ryba - Česká mše vánoční" vyšla už před lety, do žebříčku se dostala až nyní. Z padesátého druhého místa připomíná Marek Ztracený svá tři letošní významná vystoupení - jeho DVD se jmenuje jednoduše "Marek Ztracený v Edenu - Live 2023".

Čerstvé zboží nabízí také Majk Spirit, který nahrávkou "Nový človek 2,0" odkazuje na svůj dvanáct let starý sólový debut. Začíná na osmdesáté sedmé pozici. Peter Gabriel následuje s desátou studiovkou "i/o" o dvě příčky níže.

Top 10 - alba:
  1. Viktor Sheen - Planeta opic
  2. Calin & Viktor Sheen - ROADTRIP
  3. Viktor Sheen - Příběhy a sny
  4. Ben Cristovao - ZVÍŘE
  5. Michael Bublé - Christmas
  6. Stein27 - President Of Sexico
  7. The Rolling Stones - Hackney Diamonds
  8. Calin - POPSTAR
  9. Ektor - Detektor III
  10. Viktor Sheen - Černobílej svět

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 50. najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY